reportage

Voor nop in het nieuw

Geen geld voor een nette broek of een leuk jurkje om goed voor de dag te komen tijdens je sollicitatiegesprek?
Bij Dress for Success kun je gratis een nieuwe outfit krijgen.


Een man in een spijkerbroek en leren jack verdwijnt in het pashokje. Als het gordijn weer opzij schuift staat daar iemand in een keurig net pak. Boudewijn de Does (61) glundert van oor tot oor. “Het lijkt wel of ik een ander mens ben!”, zegt hij, draaiend voor de spiegel. “Het is lang geleden dat ik me zo gevoeld heb. Misschien was de laatste keer wel toen ik ging trouwen.” Boudewijn is in de winkel van Dress for Success voor een nieuwe outfit zodat hij netjes voor de dag kan komen op zijn sollicitatiegesprek. “Ik wil in het zorgvervoer werken: ouderen, gehandicapten of schoolkinderen rijden. Ik heb graag contact met mensen.” Boudewijn belandde, na een stukgelopen huwelijk, bij het Leger des Heils. Na de nachtopvang stroomde hij door naar begeleid wonen. Als vrijwilliger bracht hij met de auto maaltijden naar de nachtopvang van het Leger des Heils. Nu is hij op zoek naar een vaste baan. “Dat geeft je toch meer perspectief. Ook qua salaris, want de sociale dienst is geen pretje.”

Tweede outfit

Omdat hij onder bewind staat, moet Boudewijn rondkomen van vijftig euro per week. Met dat geld is het moeilijk om nieuwe kleren kopen. Dress for Succes is er voor iedereen met een minimuminkomen die op weg is naar werk. “Iedereen die moet solliciteren is welkom: of je nu van vrijwilligerswerk naar een betaalde baan gaat of een jongere bent in een traject”, legt medewerker Melisa Cijntje uit. “Als je zelf geen nette kleren hebt voor een sollicitatie, kun je bij ons langs komen. Je hoeft de outfit niet terug te brengen. En als je de baan hebt gekregen, mag je nog een keer langskomen voor een tweede gratis outfit. Zo kom je de eerste maand tot je salaris door.”

Merkkleding 

Hoe Dress for Succes aan de kleren komt? 

Dat lukt dankzij financiële giften en kledingdonaties van bedrijven en gewone Rotterdammers. Daarom hangt er ook merkkleding van bijvoorbeeld Oger en Filippa K in de rekken. De adviseurs van Dress for Success geven je advies hoe je het beste voor de dag kunt komen. Boudewijn verlaat de winkel met een mooie broek, een gestreken overhemd, stropdas, colbert en schoenen. “Ik ben wel een beetje zenuwachtig voor mijn gesprek, maar dit pak geeft me zelfvertrouwen.”


Meer weten?

Kijk op www.dressforsuccess.nl/waar-vind-je-ons/rotterdam/

of bezoek de winkel op het Rijnhoutplein 4 in Rotterdam.

Tekst: Laura van Tenret,  beeld: Rcik Hekman.