reportage

Uit het rood dankzij de incasso

Hij was crimineel en zat tot over zijn oren in de schulden. Nu gaat Wilfred Kols als incassomedewerker langs de deuren. Niet met dreigende taal, maar met een luisterend oor en een helpende hand. ‘Als ik het kan, kun jij het ook!’

“Denk je wel aan jezelf en je kindje?” Als hij de deur uitloopt glimlacht Wilfred Kols (47) bemoedigend naar de zwangere vrouw in haar ochtendjas. Wilfred is medewerker van sociaal incassobureau Faircasso. Hij heeft de vrouw net verteld dat haar vriend een betalingsachterstand heeft bij energiemaatschappij Greenchoice. Als Wilfred doorvraagt vertelt de vrouw, wrijvend over haar buik, dat ze allebei schulden hebben. “Wij kunnen je helpen,” zegt hij “Niet alleen met een betalingsregeling, maar ook met een schuldentraject en kosteloos budget–beheer. Ook ik heb schulden, maar die zijn inmiddels voor 95 procent afgelost. Als ik het kan, kun jij het ook! Vind je het goed als mijn collega je morgen belt?”


‘We willen mensen niet verder de schulden in helpen, maar juist kansen bieden’

Spijkerbroek

Bij Faircasso gaat het anders dan bij andere incassobureaus. Geen strakke pakken, dure auto’s en dreigende taal. Wilfred gaat gewoon in zijn gezinswagen met kinderspeeltjes op de achterbank, op zijn Adidasjes en in spijkerbroek langs de deuren. De incassomedewerker weet waarover hij praat. Ooit leidde hij een crimineel leven en had hij bergen schulden. Na een hersteltraject is hij bijna schuldenvrij en bovendien een gezin rijker. “Faircasso kijkt naar oplossingen om mensen weer op weg te helpen, vertelt hij terwijl hij in de druilerige regen aanbelt bij het volgende adres. “We willen ze niet verder de schulden in helpen, maar juist kansen bieden.” Als er niemand opendoet gluurt hij in de brievenbus. Die is vrijwel leeg. “Maar als deze vol ligt met brieven van deurwaarders weet je genoeg.” 

Krap flatje

Wilfred rijdt naar het volgende adres. De deur zwaait open. Weer een zwangere vrouw, twee kindjes kijken nieuwsgierig toe vanaf de bank. Ze schrikt als ze hoort dat haar gas wordt afgesloten als ze de openstaande rekening niet betaalt. Haar ex heeft haar met schulden opgezadeld, maar ze probeert zelf al steeds beetjes af te lossen. Wilfred kijkt rond in het krappe flatje en zegt ineens: “Mevrouw, ik heb het idee dat u per maand misschien te veel betaalt aan gas voor met z’n drieën in zo’n klein huisje.” Vanuit de meterkast belt hij met het energiebedrijf. Wilfred hoort dat het energieverbruik toch écht zo hoog is. Wel regelt hij dat de energieleverancier de vrouw besparingstips mailt, zodat haar rekening niet te hoog wordt.

Tekst Laura Tenret
Beeld Rick Hekman