reportage

Binnenkijken bij Dominique, zó richt je gratis je huis in

Je huis inrichten kan een duur grapje zijn. Maar wie een beetje creatief is, hoeft z’n portemonnee niet te trekken. Zo tikte Dominique online een gratis televisie, pannenset en salontafel op de kop. Hoe flikte ze dat?


Dominique van Vliet (22) woont in een Moeder Kind Huis van het Leger des Heils. De spullen voor haar huisje regelde ze voor het grootste gedeelte gratis via internet. “In drie dagen had ik alles bij elkaar,” vertelt ze trots. “Ik postte een advertentie in zoveel mogelijk Rotterdamse Facebook-groepen. Ik legde uit dat ik zwanger was, maar geen geld had om meubels en babyspullen te kopen. Dus vroeg ik of mensen gratis spullen voor mij hadden.”

Het leverde haar veel reacties op. “Helaas zaten er ook negatieve bij. Zo van: ‘Ga toch werken voor je geld’. Maar dat gaat helemaal niet,” zegt ze, wijzend op haar grote buik. Dominique werkt in de zorg, maar staat door schulden en nare dingen in haar verleden onder bewind, waardoor ze weinig geld te besteden heeft. “Gelukkig waren er ook hele lieve mensen. Zo was er iemand die een nieuwe tv had gekocht en de oude wegdeed. Die mocht ik gratis hebben. De salontafel, slaapbank, babybedje, commode en een pannenset kon ik ook gratis ophalen in Rotterdam, Barendrecht en Ridderkerk.”

Babykleertjes

Dominique zwaait de commode open en wijst op een stapels kleurige, kleine outfits. “Moet je kijken hoeveel babykleertjes ik gratis heb gekregen!”

Niet alles in het huis is gratis. “Alleen de messenset, glazen, fruitschaal en kussentjes heb ik bij een kringloopwinkel gekocht. Het dekentje dat over mijn slaapbank ligt, kocht ik

bij de Action. Daar is alles super­goedkoop.”

Volgens Dominique moeten mensen blij zijn met tweedehandsspullen. “Als je ze schoonmaakt is alles weer spic en span. Of je geeft ze een likje verf en dan zien ze er weer als nieuw uit. En wees niet bang voor negatieve reacties, daar moet je gewoon niet naar luisteren. Je kunt beter op Facebook kijken hoe andere mensen hun huis inrichten. Dat is inspirerend.”


Ze is blij met haar nieuwe huisje. “Mijn doel is om zelfstandig te wonen en een goede moeder te zijn. Ik kan het wel alleen, maar soms is een steuntje in de rug fijn. Kijk maar naar mijn spulletjes.”

Tekst: Laura van Tenret, beeld: Rick Hekman.