overig

Sjaak nast

De Rotterdamse Jim de Jong van Restaurant De Jong is ‘Jonge Topchef van het Jaar’. Speciaal voor Sjaak Magazine bedenkt hij een gastronomisch recept dat goed te nassen én niet te duur is.

beeld Mark David Photography

Gnocchi

Pof de aardappelen ca. 30 minuten in een oven van 220 graden, zonder iets, in de eigen schil. Breng een pan met water aan de kook om de gnocchi straks in te blancheren. Terwijl de aardappels nog warm zijn snijd je ze door de midden en haal je met een lepel het vlees uit de aardappels. Knijp de aardappels door een puree knijper of maak fijn met bijvoorbeeld een vork op je werktafel. Zorg dat de aardappel ten alle tijden warm blijft of zet nog even terug in de oven.

Meng de kaas eerst door de warme aardappelpuree en meng dan ook de rest van de ingrediënten. Kneed tot een homogene massa (ca. 5 minuten). Maak van het deeg kleine balletjes ter grootte van een knikker tussen je handen. Nu kun je de balletjes over een vork halen om de bekende gnocchi-streepjes te krijgen die de saus goed vasthouden. Voeg zout toe aan het kokende water en voeg ook de gnocchi toe.

Als de gnocchi boven komen drijven zijn ze gaar. Koel ze terug in ijswater of op een ingevette schaal. Laat ze goed koud worden. Eenmaal koud zorg je dat ze goed ontdaan zijn van het vocht en bewaar je ze in een ingevette schaal met (een beetje) olijfolie.

Pesto

Meng alle ingrediënten zonder het water in een mixer of blender tot het een homogene massa is. Geen mixer of blender? Gebruik een vijzel. Voeg water toe naar wens voor de dikte en zachtheid. Voeg meer of minder zout en peper toe naar smaak.

Aardappelsaus

Breng alle ingrediënten, behalve de room, aan de kook in 1 liter water zonder zout. Zet nu het vuur laag en laat alles ongeveer 40 minuten trek in water net onder het kookpunt. Als de ingrediënten gaar zijn verwijder je het bouquet garni en verwijder je ook 2 aardappels. De rest met vocht en al wordt gepureerd met een staafmixer (of met jouw aardappelstamper) tot een soort soepdikte. Voeg dan de room toe en een snufje zout naar smaak. Breng opnieuw aan de kook en zeef dan het geheel. Nu kun je de saus mooi opschuimen voor een luchtige saus. Breng het geheel op smaak met zout.

Afmaken

Verwarm de 50 gram boter tot het bruist in een antiaanbakpan. Bak de gnocchi goudbruin en blus af met een klein beetje van de aardappelsaus en parmezaan. De saus zal nu om de gnocchi heen blijven plakken.

Verdeel de pesto in dotjes onderop het bord en daarop de gnocchi. Schuim de aardappelsaus op met een garde of staafmixer en schep beetjes lichte, schuimige saus over de gnocchi. Maak af met de pittige blaadjes van Oost-Indische kers.

Pluk de lente… letterlijk!

De Oost-Indische kers is een eetbare plant en groeit in de lente in veel tuinen en parken. Het blad, bloem maar ook de zaden kunnen gegeten worden. Als je bloemen ziet, kan je plukken. Pluk niet een hele plant kaal, zodat hij blijft leven en er nieuwe twijgen en bloemen kunnen groeien. En let even op dat je niet per ongeluk een giftige plant plukt die er misschien op lijkt…