column

DOUWEN

In iedere editie van Sjaak geeft de Rotterdamse bestsellerauteur Ernest van der Kwast een kijkje in zijn wondere wereld.

beeld Stephan Vanfleteren

Ik ben nu ruim twee jaar een Rotterdamse douwer: een buddy, een mentor, een schouder, een personal assistent, een wekker, noem maar op. Douwers worden gekoppeld aan jongeren die problemen hebben op gebied van financiën, wonen of opleiding. Soms is er een berg aan schulden, dan weer een verslaving. Of beide, of nog veel meer - dat kan ook.

Ik begeleid al enige tijd M., een jongeman die 26 jaar oud is. Hij zit in de schuldhulpverlening en ontvangt leefgeld: 60 euro per week. Alle rekeningen (huur, zorg, telefoon, etc.) worden betaald door de Kredietbank Rotterdam. Maar omdat M. in het verleden honderden brieven van incassobureaus heeft ontvangen, heeft hij nog altijd moeite met de post. In januari is zijn zorgpremie verhoogd door zijn zorgverzekeraar, een bedrag dat door de Kredietbank maandelijks wordt betaald met de uitkering van M. Omdat hij de post niet heeft geopend, is de verhoging van de premie niet doorgegeven. Waardoor na twee maanden een schuld is ontstaan van 9,20 euro, verhoogd met 40 euro incassokosten. Natuurlijk word je als buddy even heel boos als je zo’n brief leest. Waarom legt de zorgverzekeraar 40 euro incassokosten op in plaats van gewoon even te bellen en te vragen waarom iedere maand net te weinig geld wordt overgemaakt?

Boos zijn heeft geen zin als buddy. Je moet douwen. Ik belde daarom namens M. naar zijn zorgverzekeraar en legde uit dat de Kredietbank Rotterdam nog het oude premiebedrag betaalde, omdat de verhoging niet was doorgegeven. De mevrouw aan de andere kant van de lijn luisterde aandachtig en zei toen: “Dan schrappen we de incassokosten en staat er nog 9,20 euro open.” Ik kon het haast niet geloven. Ik heb de afgelopen twee jaar met tientallen incassobureaus gebeld en geen enkele medewerker had tegen mij gezegd: “Dan schrappen we dat bedrag gewoon.” “Wij zijn er voor de klant,” zei de vrouw. En de buddy in mij lachte met zijn hele gezicht.


Wil je ook een Douwer worden, of heb jij hulp nodig? Check de website: www.rotterdamsedouwers.nl